Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/5/9/d/eklundhpaglert.se/httpd.www/wp-content/themes/herothemetrust/functions.php on line 819

Om livet i Casamance

Posted by on Sep 4, 2012 in Dokumentärt, Fotografi, Journalistik

Häromdagen träffade jag fotografen Jenny Ljunggren och hennes kollega som båda nyligen kommit hem från en del av jorden jag inte hört talas om: byn Kafountine i regionen Casamance.

Jag fick lära mig att regionen, vars namn är som hämtat ur sagorna, är en del av Senegal som består av en långsmal remsa söder om Gambia. Området har ända sedan 1990-talet präglats av oroligheter på grund av utbredd fattigdom och en separatissträvan hos delar av befolkningen. Idag finns området med på UDs lista över områden man avråder att resa till.

Men bilderna och berättelserna som Jenny kommit hem med talar om någonting annat; kanske framför allt om en djupt rotad musik-, berättar- och danstradition som vuxit fram genom och påverkats av traditionell islam, sufism, rastafari och – hiphop.

Nu återvänder Jenny till människorna i Kafountine. När hon kommer hem igen ser jag fram emot att fortsätta prata om den hittills oskrivna Boken om Casamance.

Foto: Jenny Ljunggren

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.