Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/5/9/d/eklundhpaglert.se/httpd.www/wp-content/themes/herothemetrust/functions.php on line 819

Skönheten sitter på insidan… A work in progress.

Foto: Jesper Blomqvist

Foto: Jesper Blomqvist

Foto: Jesper Blomqvist

Foto: Jesper Blomqvist

Foto: Jesper Blomqvist

Foto: Jesper Blomqvist

“Skönheten sitter på insidan.”

Inför gatufotografen Jesper Blomqvists nya bilder får denna kliché en högst konkret och bokstavlig innebörd.

Vid första anblicken av dessa fotografier skulle ikonografiska jämförelser kunna göras med konstnärer från abstrakt måleriska skolor – en Gerhard Richter, en Paul Klee, en Robert Motherwell… Men det skulle vara lika pretentiöst som det låter. Här rör vi oss istället på ett mer jordnära och till och med trivialt plan.

Den som känner till Jesper Blomqvists tidigare arbeten vet hur han fascineras av det helt vardagliga som utspelar sig i stadens rum – precis som gatufotografer gör. Men Jesper har ett särskilt öga för det flyktiga och till synes meningslösa; det som förbises av alla oss andra.

I ett tidigare projekt – UTAN TITEL – var det elskåps utsidor som väckte hans intresse. Detta utmynnade i en serie bilder som blev en bok och en utställning på Form Design Center i Malmö.

Denna gång är det avfallscontainrar och deras insidor som lockat honom.

Lika mycket som jag förundras över hur man får en sådan idé – och hur man sedan går till väga för att genomföra den – lika självklart framstår bildernas skönhet och meditativa djup för mig.

För Jesper är motivvalet inget anmärkningsvärt; bara en naturlig fortsättning på det sökande som driver honom. Hans rebelliska sida tar honom till de mest udda miljöer, romantikern i honom vill hitta det sköna. I detta fall: det betydelsefulla i det allra mest slumpartade.

Skönheten sitter på insidan. Javisst.

Ibland till och med där ingen får för sig att titta, påpekar Jesper.

I skrivande stund pågår arbetet att sammanställa bilderna till en bok och en utställning.

Kontakta förlaget för mer information.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.