[wpcol_3fifth id=”” class=”” style=””]

Gatufotografi som visar oss det oförutsedda
Foto © Jesper Blomqvist
Text och form © Henrik Eklundh Paglert

Jag lärde känna Jesper när han frilansade för en tidning jag var redaktör för. Hans bilder var alltid bra men ville på något sätt vara någonting mer än en journalistisk bild. Idag, många år senare, förstår jag vad det handlade om. Jesper söker någonting annat – något som har en vidare och kanske djupare betydelse än den givna »storyn«. Att fotografera är för honom att hitta det oförutsedda. Då kan man inte förhålla sig till givna ramar.

Hans kärlek till gatan och det urbana livet har hittills resulterat i två böcker: Ögonblick från ett Möllevången i förvandling (2009) och UTAN TITEL – malmöitiska elskåp (2012). Den förra innehåller klassiskt svartvitt fotografi från det område som är också hans hemkvarter. Den senare är en märkvärdigt närgången skildring av elskåp; färgsprakande bilder som mer liknar måleri än fotografi.

I hans senaste bildsvit REFLEKTIONER smälter det dokumentära perspektivet samman med intresset för det mer abstrakta och poetiska. Denna gång är det inte människor eller elskåp som lockat fram hans kamera, utan de högtidligt klädda skyltdockorna i fönstren till stadens många skrädderier och klädesuthyrare.

Men dockorna utgör bara halva bilden. Utanför gör sig en vardag påmind när skymningsljuset träffar glaset och reflekterar tillbaka himlar och husfasader.

Skönhet kommer i många olika former. Den kan vara tecknad i svart och dyka upp där man minst anar det. För mig är det gatufotografi när det är som bäst.

Tolv av bilderna ges ut i form av en väggkalender för 2014 i A3-format. Mejla förlaget för frågor och beställningar.

[/wpcol_3fifth][wpcol_2fifth_end id=”” class=”” style=””]

REFLEKTIONER – en väggkalender från Malmös gator (2013)
Fotografi
Jesper Blomqvist
Förord Henrik Eklundh Paglert
Mått 297 x 420 mm (stående A3)
Omfång 15 sidor
Papper 200 g Multiart Silk
Typsnitt Geosans Light
Tryck Exakta
Eklundhpaglert Förlag

[/wpcol_2fifth_end]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.