Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/5/9/d/eklundhpaglert.se/httpd.www/wp-content/themes/herothemetrust/functions.php on line 819

Kuratering = tredimensionell layout

Posted by on Feb 4, 2013 in Bildkonst, Fotografi

Att planera och utforma utställningar – kuratera, som det heter på konstspråk – är väldigt kul. Det är inget vi gör dagligdags, så när tillfälle ges blir det desto roligare.

Men i grund och botten handlar kuratering om det som vi som grafisk produktionsbyrå håller på med som mest: redaktörskap och layout. Det vill säga att man dels är med och vässar verkets inneboende budskap (textens eller bildernas) – dels ‘lägger ut’ en form för en sammanhållen presentation. Skillnaden mellan den redaktionellt bevandrade layoutaren och kuratorn är i detta avseende egentligen bara att kuratorn i regel tänker i tre dimensioner istället för två. Således: att göra utställning är lika med att layouta tredimensionellt!

Just nu har vi förmånen att jobba med fotografen Jesper Blomqvists abstrakta närbilder av elskåp. De ska bli till en utställning på Form Design Center i mars, som en del av fotobiennalen Fotografi i Fokus. Det blir ett urval på cirka tjugo bilder ur sviten UTAN TITEL – elskåp på malmöitiska, som i december förra året kom ut i bokform på vårt förlag.

Bilderna giclée-trycks på Canson Infinity Baryta Photographique och kommer att visas i A1+ respektive A2-format i det fina entrérummet på FDC. Där hoppas vi att var och en av Jespers fascinerande bilder ska komma till sin rätt, samtidigt som vi lyckas skapa ett spännande rum där man kan drömma sig in i eller bort från motiven.

Nedan ser du några av de bilder som vi just skickat till Drewex för printning. Fler rapporter från utställningsarbetet kommer.

Hej så länge!

Skärmdump-urval

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.