[wpcol_3fifth id=”” class=”” style=””]

LIVET PÅ NEO – BERÄTTELSER OM SMÅ OCH STORA KÄMPAR
Text © Johanna Darnéus
Foto © Anna Bank

Orkar hon? Händerna darrar när Sara skickar sms:et till sin man. Ensam i det kala förlossningsrummet tänker hon de mörkaste tankar. Om bebisen dör så får den göra det nu. Att knyta an till dottern Nelly och sedan förlora henne skulle göra för ont.

Nelly är en av alla för tidigt födda barn i Sverige. Men trots att var tionde barn numera börjar sitt liv på en neonatalavdelning talas det sällan om ämnet.

Berättelserna i de glossiga föräldramagasinen fokuserar på livet med fullgångna och friska barn och bebisarna som fyller våra sociala medier är runda och rosenkindade.

I boken Livet på neo får en annan typ av berättelser ta plats. Den verklighet som runt 7 000 familjer per år i Sverige får uppleva.

Det handlar om när föräldraskapet plötsligt och chockartat börjar i sterila vita miljöer bland respiratorer, slangar och tjutande larm; när livet utan förvarning tar en helt annan vändning och det inte längre handlar om huruvida de nyblivna föräldrarna kommer att få sova om natten – utan snarare om barnet överlever natten.

I reportageboken Livet på neo – berättelser om små och stora kämpar, skildras nio familjer vars barn har börjat sina liv på neonatalavdelningar. Genom intervjuer med personal från neonatal, läkare och psykolog skildrar boken neonatologins framväxt och utveckling ur olika perspektiv – då, nu och i framtiden. Boken tar även upp den senaste forskningen som visar att Sverige har en neonatalvård i världsklass.

Boken är ett samarbete mellan journalisten Johanna Darnéus, fotografen Anna Bank och förläggaren Henrik Eklundh Paglert, som alla började sin resa som föräldrar på en neonatalavdelning.

Den riktar sig främst till föräldrar och anhöriga som har eller har haft barn på en neonatalavdelning. Men också till blivande föräldrar, all hälso- och sjukvårdspersonal och pedagoger som kommer i kontakt med prematura barn, liksom en intresserad allmänhet.

RECENSION:
“Denna läsvärda bok om små och stora kämpar kan ge föräldrar, anhöriga, vårdpersonal och allmänhet en ökad kunskap om neonatalvården i Sverige, samtidigt som den skänker neofamiljer en känsla av igenkänning, gemenskap och framtidshopp. Den är lättläst men svår att glömma, en bok fylld av starka känslor som berör, griper tag och fastnar hos läsaren.” / Carola Forslund, BTJ-häftet nr 3, 2020

LÄS UTDRAG UR BOKEN:
Clara&Ellen
Alexander
Barnsköterskorna

BESÖK BOKENS FACEBOOKSIDA

[/wpcol_3fifth][wpcol_2fifth_end id=”” class=”” style=””]

Livet på neo – berättelser om små och stora kämpar (utkommer november 2019)
Text
Johanna Darnéus
Foto
Anna Bank
Form Jennie Lindholm, Henrik Eklundh Paglert & Anna Bank
Redaktör Henrik Eklundh Paglert

ISBN 978-91-982251-6-7
Mått 210 x 210 mm
Sidantal Cirka 175
Inlaga Multidesign 100 gr
Omslag Invercote Creato 350 gr
Tryck Exakta AB
EklundhPaglert förlag

[/wpcol_2fifth_end]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.